fredag 18. januar 2013

Livets roller

-Tilskrevne roller

Tilskrevne roller er roller som man er født med og/eller født inn i. Rollen din kommer fra arven og miljøet man er inn i. Hvis det er en jente som er født inn i en kjernefamilie med en mor, far, en storebror og en lillesøster, får man en rolle som datter, lillesøster og storesøster. Også har man storfamilien, da er man kusine, barnebarn, tante og onkelbarn og tremenning og videre utover i slekta. Hvis moren og faren til denne jente skiller seg og får en ny kjæreste som har barn fra før, får man en rolle som stesøster og stedatter.

Hvis moren eller faren til jenta får et nytt barn med den nye kjæresten får hun en rolle som halvsøster. Hvis moren og faren til denne jenta ikke har kapasitet til å passe på henne, får hun en ny familie, da blir hun en fosterdatter eller adoptivdatter. Da har hun den gamle kulturen til sin biologiske familie og så må hun tilpasse seg en ny familie med en annerledes kultur. Denne jenta kan ha mange ulike roller som hun blir født inn i som vil påvirker hvordan denne jenta blir. Hun har også en rolle som medmenneske og jente. Disse rollene påvirker de oppnådde rollene.

Rollekonflikter kan skje når to eller flere roller kolliderer i hverandre. Det kan være at man kommer i en konflikt der man må velge. Det kan skje mellom familie og venner, hva skal man velge. Oppnådde roller er roller som jenta får gjennom miljøet og personlig innsats. Det kan være på skolen der hun er en elev, medelev og venn. Hun kan også oppnå andre roller som elevrådsrepresentant. Da har hun valg å bli en elevrådsrepresentant og oppnådd den rollen.    



-Ingrid


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar